Грижа. Дискретно, доброволно и само со согласност на сите.
Грижа е дел од „Моја сметка“ во апликацијата и со неа управува само тимот Грижа, лично и дискретно. Ова не е фид што се листа. Тимот ве гледа дури откако самите ќе ја вклучите опцијата, а никогаш не ве гледаат други корисници, возачи или компании.
Верификацијата со BankID во апликацијата сѐ уште не е отворена, па „Отворен сум за животен сопатник“ не може да се вклучи денес. Овде опишуваме како функционира кога ќе се отвори.
Кој што гледа
Со ова управува само тимот Грижа.
„Грижа“ е посебна улога во нашиот персонал и се доделува во „Овластувања & улоги“. Поддршката не го гледа списокот. Тимот ги гледа само лицата што самите го вклучиле „Отворен сум за животен сопатник“ и се верификувани полнолетни лица.
Листа, без пребарување
Страницата на тимот ги прикажува само оние што во моментот го имаат вклучено формуларот, со лично име, возраст според BankID, округ и одговорите. Нема пребарување ниту барање на одредено лице по име, телефонски број или возење. Кој не го вклучил, воопшто не се гледа. Секое прикажување на листата се евидентира, а ако прикажувањето не може да се евидентира, не се прикажува ништо.
Ваш избор
Доброволно за сите.
Прекинувачот „Отворен сум за животен сопатник“ е исклучен додека самите не го вклучите. Тој е само за полнолетни лица од 18 години што се идентификувале со BankID. BankID потврдува дека имате наполнето 18 години и вашата возраст, без вашиот personnummer да се зачува на профилот. Без идентификација со BankID не може да се вклучи.
01
Што барате?
Животен сопатник, брак или двете, каква возраст барате и колку далеку: во радиус од 25, 50 или 100 km, или цела Шведска. Растојанието е желба што сами ја наведувате. Не се зема никаква локација.
02
За вас
Јазиците што ги зборувате, вашиот округ и краток текст за вас од најмногу 300 знаци. Апликацијата не прифаќа телефонски броеви, адреси за е-пошта или веб-адреси во текстот и ве моли да не спомнувате други лица.
03
Интереси & вредности
Вашите интереси, дали сакате или имате деца, дали пушите и дали сте отворени за преселување. Прашањата за верата се изборни и се прикажуваат само по посебна согласност: „Посебно се согласувам да се зачува мојата вера (чувствителен податок).“
Прекинувачот е согласноста
Нема посебно поле што прво треба да се штиклира. Кога ќе вклучите „Отворен сум за животен сопатник“, тоа е вашата согласност, а целото објаснување стои во формуларот што се отвора. Секој чекор се зачувува кога ќе го напуштите, а „Пријави или блокирај“ постои на секој чекор и ја отвора поддршката.
Две „да“
Ништо без согласност.
Ништо за никого не се споделува без согласност од самата личност. Предлог може да се направи само меѓу двајца луѓе што и двајцата сами вклучиле „Отворен сум за животен сопатник“. Секој од вас одговара посебно во апликацијата.
Што гледате еден за друг
Додека и двајцата не прифатите, секој од вас ги гледа само личното име, возраста според BankID и округот на другиот, заедно со кратката порака од тимот. Другата личност не гледа како одговарате. Името, телефонскиот број и е-поштата се споделуваат дури кога и двајцата ќе прифатите, а секое такво споделување се евидентира.
Вашите одговори се ваши
„Одбиј“ го завршува предлогот и повеќе нема да бидете предложени еден на друг. „Повлечи“ можете да направите кога сакате, дури и откако податоците за контакт се споделени. Тогаш тие повеќе не се прикажуваат. „Блокирај“ значи дека никогаш повеќе нема да бидете предложени еден на друг. И никој никогаш нема да дознае дека некој прашал за тоа лице.
Вообичаен случај
Дали запознавте некого преку SeeYouSoon?
Понекогаш двајца луѓе се среќаваат преку возење, нарачка или резервација, а никој не се осмелува да праша. Тогаш можете да му кажете на тимот Грижа преку Поддршка во апликацијата.
Тимот не бара никого
Нема начин да се пронајде одредена личност, и тимот не бара. Предлог може да се направи само ако двајцата самите сте вклучиле „Отворен сум за животен сопатник“ во Моја сметка. Ако другиот не го направил тоа, ништо не се случува и никогаш нема да дознае дека сте прашале. Ако двајцата сте го направиле тоа, тимот може да предложи запознавање, а вие одговарате секој посебно.
Дискретно
Дискретно известување.
Ако тимот предложи запознавање, двајцата во апликацијата ја добивате ставката „Имате нов предлог од тимот Грижа“. Евентуално push-известување на заклучениот екран секогаш го има сосема неутралниот текст „Имате нова порака во SeeYouSoon“ и никогаш не ја спомнува Грижа ниту за кого станува збор.
Никогаш додека возите или се возите
Известувањето не се испраќа додека имате возење со такси во тек или сте активни како возач на такси или на товарен превоз. Тогаш чека во листата во апликацијата додека не се смири. Никогаш не доаѓа како SMS или е-пошта, а го исклучувате кога сакате со „Извести ме за нови предлози“.
Вашите податоци
Шифрирано, и само ваше.
Вашите одговори се зачувуваат шифрирани како еден запечатен плик, по кој ниедно пребарување не може да филтрира. Единственото подрачје што го зачувуваме е округот што самите сте го избрале. Никогаш адреса, возење, нарачка или локација.
Исклучете или избришете сѐ
Ако го исклучите „Отворен сум за животен сопатник“, тимот повеќе не ве гледа, а отворените предлози се затвораат. Ако прекинувачот бил исклучен 12 месеци, вашите одговори автоматски се бришат, со потсетник во апликацијата 30 дена пред тоа. „Избриши ги моите одговори“ брише сѐ веднаш. Одговорите се дел од извозот на вашите податоци под „Грижа: животен сопатник (согласност и одговори)“, а ако ја избришете сметката, се бришат и тие.
Посебна картичка за брачната состојба и за тоа како се чувствувате
Картичката „Грижа, брачна состојба & животни желби“ во „Моја сметка“ е нешто друго. Таму можете, со сопствени согласности, да ја наведете брачната состојба, дали сакате да го прославиме вашиот роденден со вас и како се чувствувате денес. Како се чувствувате е здравствен податок: се чува шифриран и може да се избрише во секое време, и важи правилото дека никој од персоналот не го чита полето за дневно расположение. Картичката никогаш не се прикажува на страницата на тимот Грижа. 1177 Vårdguiden, Mind Självmordslinjen на 90101 и бројот за итни случаи 112 секогаш се видливо прикажани на екранот. Тимот Грижа не е кризна служба.
Често поставувани прашања
Директни одговори за тоа кој што гледа.
Не. Грижа не е фид ниту листа за прелистување. Никогаш не гледате други корисници и ниеден корисник не ве гледа вас. Единственото што можете да добиете е предлог од тимот Грижа, и тоа само ако и вие и другата личност сами сте вклучиле „Отворен сум за животен сопатник“.
Само тимот Грижа, посебна улога во нашиот персонал што се доделува во „Овластувања & улоги“. Поддршката не ја гледа листата, а други корисници, возачи или компании никогаш не ги гледаат вашите одговори. Тимот го гледа вашето име, вашата возраст потврдена преку BankID (без personnummer да се зачува на профилот), вашиот округ и одговорите, никогаш телефон, адреса, возења или нарачки, и секое прегледување се евидентира. Видливи сте само додека самите имате вклучено „Отворен сум за животен сопатник“.
Не. Прашањата за верата се доброволни и се прикажуваат само ако прво дадете сопствена, посебна согласност: „Посебно се согласувам да се зачува мојата вера (чувствителен податок).“ Ако ја повлечете таа согласност, одговорите за верата се бришат. Сѐ друго во формуларот функционира без нив.
Не. Не постои функција за прашување за одредена личност, а страницата на тимот нема пребарување ниту проверка. Предлог се создава само меѓу двајца луѓе што и двајцата сами вклучиле „Отворен сум за животен сопатник“, а известување оди само до двете личности во предлог што навистина е направен. Ако другата личност не го вклучила тоа, ништо не се случува и таа никогаш нема да дознае дека прашавте.
Отворете „Моја сметка“ › „Грижа“ во апликацијата и притиснете „Избриши ги моите одговори“, а потоа уште еднаш кога апликацијата ќе ви каже „Притиснете повторно за да избришете сѐ“. Тогаш се бришат сите ваши одговори, а отворените предлози се затвораат. Ако сакате само да паузирате, исклучете го „Отворен сум за животен сопатник“: тогаш тимот повеќе не ве гледа, отворените предлози се затвораат, а одговорите автоматски се бришат по 12 месеци ако не го вклучите повторно (со потсетник 30 дена пред тоа). Ако ја избришете целата сметка, се бришат и одговорите.